A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Jeruzalem / Plaatsbepaling


Jeruzalem / Plaatsbeschrijving

 

 

 

De twee mooiste uitzichtspunten van Jeruzalem zijn vandaag de Olijfberg en de Haaspromenade.

 

Vanaf de Olijfberg

 

 

 De hoogste van de vier toppen van de Olijfberg is 830 meter. Vanaf deze top hebt u een prachtig uitzicht over het Kidrondal. Links glanst de zilveren koepel van de Al Aqsamoskee, recht voor je  zie je de Rotskoepel ( zie daar).Dichterbij zien we de muren die het hele complex ‘Haram es Sharif’  omgeven. We kunnen ook de ‘Gouden Poort’ zien met haar twee dichtgemetselde bogen, omgeven door vele moslimgraven. Naar rechts ligt de zeer oude Stefanuspoort , een van de toegangen van de oude stad. Vlak daarachter ligt het eeuwenoude complex van Betesda (zie daar).

 

 

 Vanaf de Haaspromenade

 

De Haaspromenade bevindt zich in het zuidwesten van de stad. Vanuit deze promenade kijkt u naar het oosten. Recht  voor u ligt de berg Sion(zie daar). Iets naar links verrijst  de Tempelberg en nog even  verder naar rechts zien we de Olijfberg. Waar vroeger de oude stad lag bevindt zich nu de Arabische wijk met haar kleurrijke suqs.

De ‘Stad van de Vrede’ is twintig keer belegerd en veertien keer verwoest.

 

 Hoofdstad van de 12 stammen

 

 

Toen David zich hier drieduizend jaar geleden zijn hoofdstad vestigde, was het een Kanaänitische stad die Jebus heette. Feitelijk is David alleen koning van de eigen stam Juda en van Benjamin. De andere tien stammen sturen  hem boden met de vraag of hij ook hun koning wil worden. Als hij erin toestemt zoekt hij een residentie. Daarom trok hij op naar Jeruzalem en zijn mannen. Jeruzalem wordt wel genoemd de Navel der aarde.(Ez. 5:8)  In het begin van de zevende eeuw maakte Jeruzalem deel uit van het Byzantijnse rijk..Daarna kwamen de Arabieren en maakten de islamitische  legers de stad tot een stad van de islam. Jeruzalem is nu omringd door volken die de islam aanhangen.