A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Jezus uiterlijk (8)


Gordel

Zo moeten we ons de roeping van de discipelen voorstellen.Jezus droeg over zijn bovenkleed (himation) altijd een gordel. Knopen bestonden toen nog niet .Het was niet; dichtknopen, maar dichtsnoeren

Jezus voor Kajafas

Omgordt dus de lendenen van uw verstand, weest nuchter en vestigt uw hoop volkomen op de genade die u gebracht wordt door de openbaring van Jezus Christus (1 Petr.1;13)Jezus zal telkens zijn onderkleed(chitoon) vast gesneoerd hebben met een gordel. Wij kennen nu de autogordel. In de Bijbel kom je geregeld de uitdrukking “omgord je lendenen” tegen.  De kleding van een persoon die leefde in de tijd van de Bijbel was  heel eenvoudig.

Niet vastknopen maar omgorden

Men kende geen knopen. Men kon een overhemd of broek nooit dichtknopen. Een ritsslsuiting kende men ook niet. Alleen een gordel was in gebruik Dat was een soort riem. Een lendendoek( geen onderbroekje dus) werd  gedragen onder een tuniek (onderkleed of hemd) die vastgesnoerd werd rond de taille.

 Mannen en vrouwenkleding

Ook vrouwen droegen een gordel want onderscheid tussen mannen en vrouwenkleding kende men niet of nagenoeg niet..  De tuniek werd tegen de taille gebonden door een riem, gemaakt van leer of een ruwe stof.  Schoeisel en mantel (opperkleed) waren opties. Ik kom daar elders op terug.  Joden die geen functie hadden in de tempel,  kenden geen speciale klederdracht.

Gemakkelijk bij hardlopen!

 Wanneer men vrijheid nodig had om te werken of te lopen, tilde men de zoom van de tuniek op en stopte deze achter de riem zodat de benen meer bewegingsvrijheid kregen.  Dit was het zogenaamde “omgorden van lendenen”.  Deze handeling werd een metafoor voor “het bereid zijn” of “het paraat staan” .Een vrije hedendaagse vertaling van deze uitdrukking zou “de mouwen opstropen” kunnen zijn.

Lendenen omgord

Petrus, bijvoorbeeld, draagt de mensen op “de lendenen van hun verstand te omgorden” (1Pet.1:13, NBG).  Hij vraagt hier simpelweg om alle afleidingen in je verstand weg te nemen  zodat het, in alle vrijheid, helder kan denken. 

Toekomstgericht leven

 De enige toekomst van de gemeente van Christus breekt aan bij de openbaring - de paroesia,- =de alles en allen overweldigende  toekomst van Christus (1 Petr. 1,13). Naast de toekomst van Christus heeft de gemeente geen toekomst. Alles moeten en mogen we van Hem verwachten als Hij terugkomt. En komen doet Hij zeker! Bereid je er op voor  zegt Petrus. Omgord de lendenen van uw verstand (bewustzijn) Ga in de starthouding staan!