A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Joods-christelijk denken


Joods-christelijk

(Zie vooral Joods denken)


Bar mitswah.

Op 12 jarige leeftijd ging ook Jezus naar de tempel om als zoon der wet, bar mitswah te worden aangenomen. Wij geloven toch ook in Jezus.zeggen velen vandaag.

Kun je daarom zeggen dat Nederland een joods-christelijke natie is?

Is het christendom een voortzetting van het jodendom?


Hebben wij als christenen een bijzondere, onverbrekelijke band met Israel? Mogen we een rechte lijn trekken van het bijbelse Israel naar het huidige Israel? In het bestand Joods denken wil ik mijn persoonlijke visie geven. Het is wel een belangrijke zaak om daarover na te denken

In het item Joods denken  geef ik mijn opvattingen daarover

Jeruzalem en Betlehem zijn  plaatsen die voor Joden en christenen heel belangrijk maar daarom kun je nog niet zeggen dat Joden en christenen dezelfde basis hebben. Kun je nu echt zeggen zoals sommige groepen doen dat  Nederland een joods-christelijke natie is? Ik denk bijvoorbeeld aan christenen voor Israël. Ik vind dit een aanstootgevende stelling zowel voor Joden als voor moslims. Het is een onterecht christelijke interpretatie van het Jodendom. Je kunt toch niet het jodendom annexeren voor het christendom.? Het christendom  ligt niet in het verlengde van het Jodendom.

 Diepe kloof

 

We hebben hier te maken met twee godsdiensten, die met een diepe kloof van elkaar gescheiden zijn. Het christendom heeft weliswaar Joodse wortels, maar ze vormen geen eenheid net zo min christendom en islam een eenheid zijn, De tegenstellingen zijn er te groot voor om te kunnen spreken van een joods-christelijke geschiedenis. Het   christendom  is geen voortzetting van het jodendom. Tussen beide godsdienst is een diepe kloof.