A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteoli


  

Puteoli

Na verloop van een dag ging de wind uit het zuiden waaien, zodat we een dag later al in Puteoli aankwamen (Hand.  28:13)  

.

Varend langs de kust van Italië bij Puteoli Schitterend gezicht"

Langs Pompej 

Slachtoffers van de ramp (gipsbeelden)

De straten lagen er na de ramp levenloos en verlaten bij

Paulus reis naar Rome als arrestant

Ze liepen een heel eind over de Via Appia. 

De Dioscuren"waarop Paulus voer zette niet koers naar Ostia, de bekende haven van Rome, maar naar Puteoli., de grote concurrent van Ostia.

Daar waren de grote opslagplaatsen voor het Egyptische graan. 

Ostia is nu een totaal verlaten stad geworden, maar Puteoli is nog een zeer levendige stad.

Paulus en zijn gezelschap hebben zeven dagen in Puteoli gelogeerd toen de apostel als arrestant op onderweg was naar Rome.

Vanuit Syracuse hadden ze de tocht in noordelijke richting voortgezet. Ze voeren vervolgens door de Straat van Messina en kwamen aan in Regium, op het uiterste puntje van de Italiaanse 'laars'.

 

Pompei

Ze voeren verder langs de prachtige Italiaanse kust naar de Golf van Napels, langs het paleis van Tiberius op Capri en langs de ten dode opgeschreven steden Pompeï en Herculaneum.

 Herculaneum werd onder een laag modder begraven.  Pompeji onder vulanische as.

Archeologen vonden er aankondigingen van gladiatorengevechten. De gladiatoren zijn gestorven in hun ketenen onder een regen van vulkanische as.

Paulus zal de schitterende tuinen van de weelderige villa's van de rijken gezien hebben. Ze lagen aan het water in de onheilspellende schaduw van de Vesuvius.

Toen het schip met het boegbeeld van Castor en Pollux  deze vulkaan passeerde zou niemand van het gezelschap hebben kunnen vermoeden dat deze heerlijke omgeving negentien jaar later door een gruwelijke uitbarsting van de Vesusius door een dikke stroom lava bedekt zou worden.

Puteoli

Puteoli lag ten noorden van het huidige Napels. Er bevond zich een sierlijke Serapistempel want de haven was ook de ligplaats voor de grote Alexandrijnse graanschepen uit Egypte. De Serapisdienst was heel geliefd bij de Egyptenaren.

 Vanuit Puteoli werd de reis voortgezet via de via Appia

Ik verbaas me niet dat Paulus hier enige medechristenen aantrof. De graanhandel was grotendeels in handen  van de Alexandrijnse Joden en zonder twijfel zullen onder hen ook christenen geweest zijn.

 Het zijn deze christenen geweest die Paulus hier zeven dag lang gastvrijheid verleend hebben.

We weten niet waarom Julius besloot een week in Puteoli te blijven.  Misschien moesten de soldaten, die bij de schipbreuk hun uitrusting kwijt waren geraakt eerst wachten op aanvoer van nieuwe wapens en uniformen.

Zeker is dat het zeven daags verblijf in Puteoli voldoende mogelijkheden bood  om de gemeente in Rome te vertellen dat de apostel Paulus op weg was naar hun stad. 

 Puteoli lag op ongeveer 200 kilometer ten zuiden van Rome.