A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Afstanden Heelal


 


De Andromedanevel bevindt zich duizenden licHtjaren van ons vandaan Reken eens uit hoeveel kilometer dit isAls we met de snelheid van het licht zouden kunnen reizen, zijn we in  1 seconde op de maan In 2 seconden dus heen en terug! Om de Adromedanevel te bereiken hebben we miljoenen jaren nodig. En hoeveel lichtjaren?Afstanden Heelal 

Vroeger heb ik over het Heelal iets meer geschreven.Zie bijvoorbeeld Aarde,Heelal en drie bestanden  onder de naam Kosmos en drie  bestanden onder de naam Kosmische Christus’. Hieronder een artikel over de ‘lichtjaren’ waarin ik een dankbaar gebruik gemaakt heb van een bijdrage van Imco Lanting in het ND. Bij voorgaande bestanden vindt u ook meer foto’s.Om het leesbaar te houden, heb ik me zeer beperkt.

 

Duizelingwekkend

 

De afstanden in het heelal zijn duizelingwekkend!Ik vind het b erbazingwekkend dat wij die afstanden kunnen meten..De ruimtetelescoop Keppler speurt de ruimte af naar planeten waar misschien leven zou kunnen zijn.Waar is levensbatbare ruimte?Totnutoe is dat nog nergens gevonden of vermoed.De afstanden zijn onpeilbaar groot. Niemand heeft die verre planeten ooit gezien.Ook niet door  de de lezen van Keppler.

Hoe afstanden berekenen?

 

De afstanden in het heelal berekenen we via ‘lichtjaren’. Wat is een lichtjaar? Een lichtjaar is de afstand die het licht in één seconde aflegt. Het licht legt in een seconde bijna 300.000 kilometer af. Dat is zeven maal een rondje aarde Ja, nu gegint het u al te duizelen, maar houd u vast het wordt nog veel en veel erger als we in een geavanceerde raket zoueen kunnen reizen met de snelheid van het licht.

 

Slakkengangetje

  

Laten we eerst een slakkengangetje nemen naar de maan..”Heel dichtbij” zult u zeggen.Maar de maan bevindt zich altijd nog op  zo;n384.000 kilometer van de aarde. Met genoemde spaceshttle zijn we er in vijfenhalf uur. De zon is nog te ver weg en bovendien veel tewarm.Die afstand is 15 mjljone kilometer Maar de maan is nog wel te doen Een lichtjaar is  ruiim negen biljoen 460 miljard kilometer. De onvoorstelbaarheid van het heelal is vor sommigen een reden geweest om niet meer te geloven. Is de Schepper van de Orion een mens op sandalen geworden? Dat kan toch niet! Maar gelukkis is God nog altijd groter dan ons voorstellingsvermogen.

 

Nog verder het heelal in.

 

We willen nog verder het heelal in en we rekenen uit hoe lang de meest geavandeerde raket onder weg is om  één lichtjaar af te leggen.Natuurlijk  gaat dat niet zo snel als met de snelheid van het licht. We zouden er 900.000 jaar over doen.

 

Snelheid van het licht

Laten we nu eens met de snelheid van het licht het heelal in gaan. Hoera, binnen vier minuten staan we op Mars. Een klein tripje.Maar nu gaan we ons zonnestelsel verlaten en vliegen het Melkwegstelsel in.We willen van de miljarden sterren slechts twee sterren bezoeken. Natuurlijk eerst de Proxima. Dat is de dchtstbijzijnde ster voor ons.We blijven relatief gezien dus erg dicht bij huis.Binnen vier jaar arriveren we op Proxima. Dus nog altijd met de snelheid van het licht(dus met de snelheid van 7 maal rondje aarde in een seconde.)

 

Andromedanevel.

 

We struinen nog wat dond in ons Melksegstelse en als we genoeg gezien hebben, verlaten we dit Melkwegstelsel. We willen naar de Andromedanevel waarover we op het gymnasium al zoveel gehoord hebben.Eerst zullen we de grens van onze Melkweg moeten zien te bereiken.U moet wel de tijd nemen om de grens van de Melkweg te bereiken.Honderdduizend jaar zullen we onderweg zijn, nog steds met de snelheid van 300.000 kilometer per seconden.Nu zult u wel denken: dat kan nooit zover zijn, want de Andro medanevel is van de miljarden sterrenstelsels het sterrenstelsel dat  nog het dichtst bij de Melkweg ligt. Dat hadden we op school nog opgetekend in ons sterrenschriftje.Wie schetst onze schrik als we lezen dat we daar met de snelheid van het licht pas over tweënhelf miljoen jaar zouden aankomen.  Dat halen we nooit in een mensenleven, want we moeten oook weer terug.