A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Tempel / tempeliers


    

Tempel / Tempeliers

 

 

 

 

 

Zijn 1500 pagina’s  tellende boek had Anders Breivik versierd met het rode kruis van de Tempeliers .Hij geloofde  zelf niet in Christus of in het christendom, maar hij vond het christendom wel belangrijk om te gebruiken.  Het christendom was voor hem slechts een naam, een uithangbord. Maar dan van een lege winkel.

 

Anders Breivik 

Wat hebben de tempeliers met de tempel van Jeruzalem te maken? Schreef een bezoeker naar aanleiding van het feit dat Anders Breivik zich zelf aanduidt als ‘Ridder in de Europese Orde van de Tempeliers”.Zo noemt hij zich in het 1500 pagina’s tellende manifest dat hij op internet publiceerde. In 2002 richtte hij in Londen met een tiental aanhangers een nieuwe orde van Tempeliers  of Tempelridders  op. Het doel van de orde is: het ont-islamiseren van Europa door middel van geweld.

Kruistochten  

De Orde van de Tempeliers ontstond in de tijd van de kruistochten.  De leden waren mannen die het monnikenideaal wilden  combineren met militair optreden. Zij verplichtten zich tot kuisheid armoede en gehoorzaamheid en tot bescherming van de pelgrims  naar het Heilige Land. In Jeruzalem vochten ze tegen de moslims maar na verloop van tijd verspreidde de orde zich over geheel Europa. Het waren mannen die op het ene ogenblik oorlog voerden en vervolgens zich in het klooster terugtrokken om te bidden. De tempeliers kwamen in conflict met de Franse koning, die het voor elkaar kreeg dat ze beschuldigd werden van ketterij. De paus hief de orde op en de Tempeliers werden uitgeroeid. Er zijn een aantal bewegingen die zich associëren met de Tempeliers. Een aantal symbolen zouden zijn overgenomen door de Vrijmetselaars.

 

De Da Vinci Code 

 Bij het grote publiek zijn de Tempeliers bekend geworden door het boek De Da Vinci Code van thrillerschrijver Dan Brown. Jezus zou een relatie hebben gehad met Maria Magdalena. Dat geheim zou bewaard worden ineen document van een ondergronds  genootschap, dat ‘de heilige graal’ bewaart.

 Lege huls cultureel christendom 

Op zijn faceboekprofiel  had Breivik ‘christen’ ingevuld, maar hij zelf was geen christen. Hij was eerder een authentieke Viking. Daar was hij trots op.

Hij liet zich ook fotograferen met het schort  van de Vrijmetselarij in Oslo.

 

Hij is voorstander van een monoreligieus christelijk Europa. Bij de middeleeuwse tempeliers  was er sprak van een diep religieus besef. Dat is bij Breivik  zeker niet het geval. Zijn christendom  is niet religieus bepaald het is een cultureel  christendom.

 

 Het gevaar is groot dat de moslims het christendom met hem gaan identificeren. Breivik had net als SS-leider Himmler een mythe gecreëerd waarin vijanden met geweld  “ausradiert “ moesten worden in een definitieve “Endlösung’.  De gedachten gang van Breivik is niet christelijk. Zij is demonisch.