A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Tabgha


 

 Tabgha

 

 

Tabgha gezien vanaf het meer

Zes km ten noorden van Tiberias ligt aan het meer van Galilea het plaatsje Tabgha.

De traditie wijst hier de plaats aan waar Jezus duizenden mensen te eten heeft gegeven door vijf broden en twee vissen te vermenigvuldigen (Matt.14:13).

Dit wonder heeft Jezus verricht bij Betsaida.

 

 Tweerlei bemoediging!!

 

Het wonder van deze vermenigvuldiging en Jezus' gaan over het water moeten we zien als een bemoediging voor de discipelen. Men heeft wel spottend gevraagd: Lopen over het water kan toch niet? En wat de vermenigvuldiging der broden betreft: Jezus is toch geen tovenaar?

 Men vergeet echter dat uitgerekend voor het grote lijden van Jezus de Heiland zijn leerlingen heeft willen bemoedigen door te laten zien dat Hij meer is dan een gewoon mens! Het rationalisme weet niets te beginnen met de wonderen van Jezus.

Die bemoediging hadden ze nodig nu Jezus over enkele dagen gearresteerd zou worden en gekruisigd.

Heel vaak zijn deze wonderen beschouwd in een anekdote. De mensen hadden natuurlijk hun broodzakje meegenomen en lopen over het water kan natuurlijk niet! In deze visie wordt Jezus als de Zoon van God volkomen uitgeschakeld.

Toch  was dit  volgens m ij niet de plek. Die moeten we zonder twijfel zoeken vlak bij Betsaïda.

De Byzantijnen hebben in Tabgha wel  een kerk gebouwd in de 5 e eeuw. Die kerk bestaat niet meer, maar wel kunnen de toeristen vandaag nog een schitterende vloer mozaïeken aantreffen van die kerk. Men beweert dat het de mooiste mozaïeken zijn die men in Palestina kan bewonderen.:een aantal sierlijk gevormde vogelfiguren en verder een mand met broden en twee vissen.

De Byzantijnen wisten blijkbaar niet hoe de vissen er in het meer van Galilea er uit zagen, want deze vissen hebben elk twee rugvinnen, die geen enkele vis heeft in dit meer.

Interieur van de kerk in Tabgha