A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Luther in Thuringen


De vier belangrijkste steden van Thuringen met het oog op Luther zijn volgens mij:

Jena, Weimar, Erfurt en Eisenach.

Er zijn in deze regio veel herinneringen aan Luther, Bach en Goethe! Voor een bezoek aan deze steden kun je het beste in Jena logeren.

Jena is een zeer moderne universiteitsstad.

 

Jena

 

Even buiten de oude stad (die slechts 400 maal 500 meter telt) ligt hotel Schwarzer Bär.

Aan de muur tref je een Gedächtnistafel aan met de woorden: Hier wohnte dr. M. Luther. Binnen hangt een schilderij dat Luther toont in gesprek met Zwitserse studenten.

 

Ook bevindt zich hier de Lutherstube waar hij logeerde toen hij van de Wartburg naar Wittenberg reisde.

 Achter de oude kerk (Friedenskirche) vindt je een lijst met namen van hooggeleerde heren die in de tijd van Luther en daarna aan de universiteit van Jena verbonden waren.

Op het kolossaal grote kerkhof erachter vind je de honderden graven  van de bewoners die in 1578 aan de pest zijn overleden.

 

Weimar

 

Weimar is een totaal andere stad. Cultuurstad en bekend door renaissancegebouwen en met name bekend door Goethe.

In de Herderkerk preekte Luther en bespeelde later Bach het orgel. Heel fraai is het zogenoemde Cranach-orgel.

Hier woonde de bekende schilder Cranach die veel portretten gemaakt heeft van Luther. Zijn woning is in oude stijl herbouwd. Weimar is ook de stad van Goethe en Schiller.

 

Erfurt

 

Erfurt is vooral een middeleeuwse stad en bekend geworden door Maarten Luther, die hier studeerde. Erfurt vind ik zonder twijfel de mooiste stad van de hier vier genoemde steden in Thüringen!

Opvallend zijn de vele evangelische kerken. Na Wittenberg is Erfurt de stad van Luther.

Je kunt drie perioden onderscheiden. Als student (1501-1505) studeerde hij hier aan de universiteit. Als monnik woonde hij in het Augustijnerklooster vanaf 1505.

In 1506 werd hij liggend op een grafsteen vóór het altaar plechtig als monnik ingewijd. Je kunt nog de vier cellen zien waar Luther verbleef. 15 jaar later, in 1521 houdt hij een indrukwekkende preek in de Augustijnerkerk naast het klooster. Ich musz die Wahrheit sagen und musz es tun, und sollte es micht zwanzig Hälse kosten. Genoemde plaatsen liggen heel dicht bij elkaar

 

Eisenach

 

 

Eisenach vind ik de minst mooie stad. Deze is bekend geworden door de Wartburg. Hier vertaalde Luther het Nieuwe Testament in het Duits.

Hier verbleef hij (met als pseudoniem Jonker Jörch) tien maanden.

In Eisenach bezocht Luther de Latijnse school. Dat was dus nog vóór zijn periode in Erfurt. Hier vindt je nog het Maarten Luther huis. In dit huis woonde vroeger fam. Cotta, waar Luther logeerde.

 

Deze familie was zeer onder de indruk gekomen van het zingen van Maarten Luther als hij bedelend met de Kurreënder Sängerknaben langs de huizen trok (aan het einde van de cursus dus). In Eisenach is Luther dus 2 perioden geweest; als jongen en als vertaler van het Nieuwe Testament. In de Lutherstrasse woonde ook Johan Sebastiaan Bach als jongen. Daar is ook het Bachhaus. Het is zeer indrukwekkend al deze plaatsen te bezoeken!