A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Myra de bisschopstad van Sinterklaas


Myra

Indrukwekkende grafwoningen in Myra, Lycie

Kerk van Sint Nicolaas.

 

Deze foto maakte ik van Sinterklaas in Myra, Zijn standbeeld staat bij de ingang van de Sint Nicolaaskerk

Kruis weg van mijter?

Er gaan stemmen op om het kruis op de mijter van Sinterklaas te schrappen. Sinterklaasfeest is geen christelijk feest meer, zegt minister Plasterk. In de bijbel komen geen zwarte Piet voor, schimmel, pepernoten of stoomboot. Er mogen dus geen tabbaards of mijters met kruis gedragen worden door overheidspersonen

Als gevangene op weg van Jeruzalem  naar Rome is Paulus ook in  Myra geweest. (Hand.27:5) Myra was de bisschopsstad van Sint Nicolaas en Pátara was zijn geboortestad.

Beide steden liggen in Lycië. Lycië was vroeger een Romeinse provincie midden in het tegenwoordige Turkije.  De apostel is ook in Pátara geweest, maar dat was op de héénweg naar Jeruzalem.

De ruïnes van Myra liggen enkele kilometers ten noorden van Demre. Hier waan je je in het Westland.  Zoveel kassen, maar plastic heeft het glas vervangen.

Toen het schip van Paulus de haven van Myra aandeed, waren de hoog in de rotsen uitgehouwen Lycische graftomben al eeuwen oud.

Naast het theater dat  nog zeer indrukwekkend is, is het ene na het andere graf in de rotsen uitgehakt, wat de berghelling het uiterlijk van een honingraat geeft.

 Heeft Paulus deze huisgraven gezien? Ik weet het niet.

 

Haven Myra

De haven van Myra (Andriake) was vijf kilometer van de stad verwijderd. Paulus  zal wel geen gelegenheid gehad zal hebben de stad te bezoeken, maar wellicht is hij  met het schip langs de rotsgraven aan zee gevaren. 

De haven van Myra is nu helemaal verzand.

Vroeger kon deze met een ketting worden afgesloten. Net als Pátara was Myra een plaats die Alexandrijnse lijnschepen met koren uit Egypte voor de stad Rome regelmatig aandeden.

 Julius zal de tegemoetkomende schepen gepraaid hebben en geïnformeerd of er al een Alexandrijns schip de haven van Myra was binnengelopen.

 Als zo'n graanschip uit Egypte Myra of Ostia naderde, kon je dat al op grote afstand zien.  Een driehoekig zeil, een zogenaamd "supparum" werd gehesen als teken dat het schip in aantocht was.

 

 

 Sint Nicoloaas bisschop

De basiliek van Myra.Er was hier een grote christelijke gemeenschap en de stad had zelfs een bisschop

 

 Myra is vooral bekend geworden doordat bisschop Sint Nicolaas in de vierde eeuw hier gewoond heeft. De mensen hebben van hem  een grote vriend van kinderen gemaakt.

 We weten niet of hij dit  inderdaad ook  was.  Zeker is dat  Nicolaas een welgestelde man was en dat hij anoniem  bruidschatten placht te geen aan de dochters van arme gezinnen in zijn bisdom.

De huidige Sint Nicolaaskerk stamt uit de elfde eeuw en wordt de laatste jaren gerestaureerd. In de tuin van deze kerk staat een standbeeld van de bisschop. Hij is omringd door enkele kinderen.

Oorspronkelijk was deze kerk een drieschepige basilica. 

 Men neemt aan dat de sarcofaag in de basilica de tombe is van de bisschop. Zijn gebeente is in 1087 door enkele kooplieden uit het Italiaanse Bari geroofd en naar deze plaats gebracht.

De handel in griezelige relikwieën was in die tijd een zeer lucratieve onderneming.

In hun haast om weg te komen  hebben de rovers indertijd een paar botjes achter gelaten die je nu nog steeds kunt bekijken in het museum van Antalya. 

 In die tijd was het gebied rond Bari  Spaans bezit. Pelgrims gingen dus toen naar Spanje in Italië om het graf van Sint Nicolaas te bezoeken.

 Zo is de opvatting ontstaan dat Sinterklaas uit Spanje komt.

In 1970   heeft de Rooms-katholieke kerk Sint Nicolaas geschrapt van de lijst van officiële heiligen.

 

Met handen gemaakt

 

 

 

 Op veel  plaatsen in Lycië kom je net als in Myra typische grafhuizen en sarcofagen tegen. De meeste graven zijn rotsgraven die er als een echt huis uitzien, compleet met daklijsten en stutbalken. 

 In de traditie van Lycië zijn de graven altijd grafhuizen geweest. Ze zijn hoog in de rotswanden uitgehouwen.

 Men geloofde dat de Sirenen, fantastische vrouwenfiguren met vleugels de overledenen naar het hiernamaals zouden begeleiden.

In Xantos kun je nog enkele van die vogeldames bekijken.

We weten niet of Paulus de met handen gemaakte grafhuizen van de Lyciërs heeft gezien.

 Waarschijnlijk heeft hij er wel over gehoord.  In ieder geval heeft hij met grote stelligheid geschreven Wij weten dat, indien de aardse tent waarin wij wonen wordt afgebroken, wij een gebouw bij God hebben in de hemelen, niet met handen gemaakt, een eeuwig huis. (2 Kor. 5:1)