A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Overgeneraliseren


Overgeneraliseren  

Je kunt op een positieve manier van een mug een olifant maken. Dan moet je het omdraaien. Dus van een  olifant een mug maken. Dat kan door het uitvergroten van positieve  ervaringen. Je moet niet elke fout die je maakt voor jezelf opblazen. Dat is een denkfout van negatieve generalisatie. Je denken wordt  daarmee nog negatiever.

 Kweken negatief zelfbeeld

Je krijgt een negatief zelfbeeld. Negatieve dingen opblazen is niet een gevolg van een laag zelfbeeld, maar is er de oorzaak van. Nu heeft men ontdekt dat men positief  overgeneraliseren kan leren.

 Tel uw zegeningen

Roep situaties in je gedachten op die gunstig waren. Vergroot je zegeningen uit. Een positieve  stemming neemt toe bij personen die getraind  zijn in een positief  overgeneraliserende  denkstijl. Men ontdekte dit door bij studenten positieve, emotionele beelden te laten zien. Daarna moesten zij zich  richten op het gevoel dat het zien van deze beelden bij hen opriep. Ik denk dat er een nauw verband is tussen negatieve beelden, negatieve emoties. negatieve gedachten en  tenslotte een negatief zelfbeeld. Leg daarom positieve ervaringen vast. Schrijf ze op.