A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Cleopatra de laatste vrouwelijke farao


Cleopatra 

Cleopatra - de laatste farao van Egypte -  is een legendarische

figuur. Haar graf zou onlangs gevonden zijn in een tempel die gewijd was aan de oud-Egyptische godheid Isis.

Vele kunstenaars zijn door haar geïnspireerd.

Ze leefde in de tijd waarin Egypte geconfronteerd werd met de Romeinse veroveringszucht.

 Marcus Antonius

Samen met Marcus Antonius is zij begraven in Alexandrië.

Laat ik beginnen bij de achterneef en voornaamste erfgenaam van Julius Caesar, de latere Octavianus, keizer Augustus, keizer van Rome.

Wie zou Julius Caesar opvolgen? Uiteindelijk bleven er twee figuren over. Marcus Antonius, Caesars rechterhand (tevens zijn veldheer)en Caesars jonge adoptiefzoon Octavianus. Octavianus en Antonius verdeelden het rijk in een westelijk en een oostelijk deel.

Beiden waren echter niet van plan met de helft genoegen te nemen.

In 41 v.Chr. ontmoette Antonius Cleopatra voor het eerst. Hij werd smoor verliefd op haar. Een jaar later werd uit deze relatie een tweeling geboren.

 Maar hij was al getrouwd. Toen Antonius veel later weduwnaar was geworden trouwde hij niet met Cleopatra, zoals je zou verwachten, maar met de zuster van zijn tegenstander: Octaviana.

 Uiteindelijk heeft hij haar toch in de steek gelaten voor Cleopatra. Octavianus maakte nu handig gebruik van Antonius’verslaving aan Cleopatra. Stap voor stap veroverde  Octavianus het oosten. Maar dan komt een heftige confontatie tussen de legers van Antionius en Octavianus.

In 42 v.Chr. vernietigt Marcus Antonius in de slag bij Filippi zijn tegenstander. Antonius begeeft zich daarna naar Tarsus. Overmoedig als hij nu geworden is nodigt  hij Cleopatra uit om hem daar, in Tarsus, te bezoeken.

Zij neemt de uitnodiging aan en vertrekt naar Tarsus. Ze arriveert daar in grote stijl.

 

Naar Tarsus

Haar schip heeft een vergulde voorsteven, purperen zeilen en zilveren roeiriemen. Ze laat zich bedienen door meisjes die verkleed zijn als nymfen.

Zelf is ze gekleed als Afrodite, de liefdesgodin. Ze ligt op een gouden canapé en is omringd door jongens in Cupidocostuums. Zo ontmoet Antonius haar. Ze weet hem te verleiden.

Hij gaat nu weliswaar om politieke redenen naar Egypte, maar hij wordt daar smoor verliefd op Cleopatra. Cleopatra is dan 28 jaar en Antonius 42

Het wordt een passie die tien jaar zal duren.

De kansen keren later want in de slag bij Actium wordt nu Antonius verslagen.

Cleopatra en Antonius vluchten naar Egypte. Daarna verschijnt Octavianus voor de grens van Egypte

Cleopatra sluit zich op in haar mausoleum met al haar schatten. Ze laat nu Antonius weten dat zij dood is.

 Als Antonius dit hoort is hij er helemaal kapot van. Hij laat zich in zijn eigen zwaard vallen. Hij sterft niet meteen. Als Cleopatra dit hoort laat ze hem ijlings naar zich toe brengen in het mausoleum, waar hij in haar armen sterft.

Octavianus wil haar nu levend meevoeren naar Rome in een triomftocht Hij wil echter niet dat zij ook zelfmoord pleegt. Tijdens een maaltijd laat zij Octavianus een boodschap brengen: begraaf mij naast Antonius.

Dan begrijpt Octavianus dat hij te laat is. Hij zal Cleopatra niet in triomftocht meevoeren naar Rome zoals hij vurig had gehoopt.!